Kluski śląskie stanowią tradycyjne danie na terenie województwa śląskiego oraz opolskiego (wpisano je nawet na listę tradycyjnych produktów wymienionych województw). Danie to pochodzi ze Śląska, gdzie przyrządzano je od bardzo dawna, kiedy jego mieszkańcom zbyt dobrze się nie wiodło. Zwykle kluski śląskie gościły na stołach w trakcie obiadów niedzielnych, co wiązało się z trybem, w jakim pracowali górnicy. Jakie mają kluski śląskie kcal i jak można zmniejszyć ich kaloryczność?
Kluski śląskie – co to takiego?
Kluski śląskie opisywane są jako tradycyjne danie z kuchni śląskiej, które złożone jest z okrągłych, niewielkich klusek ziemniaczanych. Charakterystyczną cechą tego dania jest kształt przypominający małe kluski ze wciśniętym środkiem i fakt, iż przygotowuje się je z surowych ziemniaków, co nadaje im specyficzną konsystencję.
Poza ziemniakami w kluskach śląskich muszą się znaleźć również jajko i mąka. Każdy z wymienionych składników ma daną wartość kaloryczną wpływającą na ostateczną liczbę kalorii w gotowej już kulce. Na 100 gramów ziemniaków przypada ok. 77 kcal. Jednakże ich wartość kaloryczna może się różnić zależnie od metody uprawy i gatunku. Mąka pszenna typ 500, zwykle stosowana do przygotowania takich klusek, to zaś ok. 350 kcal na 100 gramów.
Dodać należy również jajko, mające na 100 gramów średnio 155 kcal. Jajka są bardzo wartościowymi składnikami, jeżeli chodzi o względy odżywcze, jednak dodają też swoje kalorie potrawie.
Kaloryczność klusek śląskich w porównaniu z innymi potrawami
Warto dokonać porównania kaloryczności klusek śląskich z popularnymi potrawami, aby dowiedzieć się, jakie miejsce zajmują one w jadłospisie codziennym. Średnio kaloryczny pieróg z mięsem ma np. ok. 70-90 kcal w jednej sztuce, co daje nam niższy wynik aniżeli kluska śląska. Z kolei gotowany ziemniak to ok. 130-150 kcal, co daje nam wyższy wynik, niż w przypadku omawianego dania.
Czy kluski śląskie są zdrowe?
Kluski śląskie stanowią przede wszystkim źródło węglowodanów, dlatego będą idealnym uzupełnieniem dla dania głównego. Pokrywają zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w niewielkim stopniu. Kluski śląskie zapewniają jedynie od 10 do 17% zalecanego dziennego spożycia witaminy E, witaminy C, witaminy B6 i potasu. Kluski śląskie to potrawa niskokaloryczna. Jednakże średnia porcja tego dania jest spora. Poza tym kluski te podaje się nierzadko z różnymi dodatkami. Z uwagi na to ich kaloryczność w sporym stopniu zależna jest od kaloryczności dodatków. Mniej kaloryczne będą na pewno kluski śląskie podawane z sosem na bazie grzybów, warzyw, tym bardziej bez dodatku śmietany. Niewiele kalorii mają również w towarzystwie duszonych, pieczonych albo grillowanych chudych mięs.
Jak można zmniejszyć kaloryczność klusek śląskich?
Jeżeli zechcemy cieszyć się walorami smakowymi klusek śląskich, a równocześnie zadbać o linię, warto zastosować się do kilku metod na ograniczenie kaloryczności tego dania. W tym celu wprowadzić możemy mniej kaloryczne składniki i skontrolować wielkość porcji.
Wprowadzenie mniej kalorycznych produktów spożywczych do przepisu na kluski śląskie może znacznie obniżyć ich ogólną kaloryczność. Poniżej kilka przydatnych propozycji zmian:
- Przygotowanie sosu do klusek na bazie kefiru albo jogurtu zamiast użycia śmietany, co pozwala na obniżenie kaloryczności i zawartości tłuszczu w daniu,
- Wybranie chudego mięsa, np. kurczaka, zamiast zwykłego boczku w roli dodatku do klusek śląskich,
- Użycie białek jaj zamiast całości jajka, co z kolei umożliwia zmniejszenie ilości cholesterolu i tłuszczu w tej potrawie,
- Zastąpienie części mąki ziemniaczanej za pomocą mąki pełnoziarnistej, która ma większą zawartość naturalnego błonnika i niższą kaloryczność.
Warto na pewno wypróbować różne składniki, żeby znaleźć dla siebie właściwe proporcje, które pozwolą na zachowanie smaku klusek śląskich, równocześnie ograniczając ich kaloryczność.
Kontrolowanie wielkości porcji
Równie kluczowe dla zmniejszenia kaloryczności klusek śląskich będzie kontrolowanie ich porcji. Można zastosować w tym przypadku niżej wymienione sposoby:
- Wprowadzenie do jadłospisu większej liczby warzyw, które mają niewielką kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika, co umożliwia zwiększenie objętości dania bez znaczącego wpływu na jego kaloryczność,
- Podzielenie potrawy na małe porcje, co ułatwi kontrolowanie liczby spożytych kalorii,
- Użycie małych talerzy, co ułatwi ograniczenie ilości jedzenia i da wrażenie większych porcji.
Stosując takie sposoby, możemy cieszyć się smakiem klusek śląskich, równocześnie kontrolując liczbę spożywanych kalorii podczas posiłku.