Jakie stopnie wysmażenia steka istnieją i przez ile minut należy smaży steki?

To jak powinien być wysmażony stek wołowy to kwestia dość kontrowersyjna, która budzi emocje. Jedni lubią steki medium rare i uważają, że przyrządzanie steka na modłę well done to czysta profanacja. Z drugiej strony jest także liczba grupa osób, które nie tknęłyby steka, w którym widoczne są krwiste elementy. 

Niemniej jednak steka można przyrządzić na aż 6 poziomów wysmażenia. Jeśli zastanawiasz się, jakie stopnie wysmażenia steka istnieją, i jak je osiągnąć, to trafiłeś/ trafiłaś we właściwe miejsce.

Jak prawidłowo przyrządzić stek?

Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia, dlaczego w ogóle przyrządza się steka na tyle sposobów. Otóż stopień wysmażenia steku zmienia smak i teksturę mięsa. Różne poziomy wysmażenia są zazwyczaj kwestią czasu smażenia, a nie temperatury.

Należy pamiętać, że zalecenia ekspertów są takie, że wołowina powinna osiągnąć wewnątrz temperaturę 63 stopni Celsiusa , aby była bezpieczna do spożycia. Prawdą jest, że tatar można jeść na surowo, ale tatar zazwyczaj przygotowuje się z wołowiny najwyższej jakości. Często z mięśni, które są rzadko używane przez zwierzę (np. polędwica). Takie mięso jest mniej narażone na zakażenia bakteriami. Steki generalnie powinny być zawsze pieczone w wysokich temperaturach, aby przypiec je na zewnątrz i zatrzymać soki i smak wewnątrz.

W jaki sposób można wysmażyć stek? Poznaj stopnie wysmażenia

Oto jakie stopnie wysmażenia steków istnieją. Poniżej wyjaśnimy także, przez ile minut należy smażyć stek, aby osiągnąć takie stopień wysmażenia. Zauważ, że wszystkie wytyczne dotyczą steków o grubości 2.5 cm.

Jako poradę warto wspomnieć, że przed jedzeniem stek powinien „odpocząć’ przez pięć minut pod folią aluminiową. Dzięki temu, mięso ponownie wchłonie soki i będzie smaczniejsze. Tak więc oto obiecanie stopnie wysmażenia steków:

Surowy (blue)

Stek przyrządzony na surowo to naturalnie rzecz biorąc najmniej wysmażony stopień. Wnętrze jest prawie całkowicie czerwone i surowe. Surowe steki często są trudne do przeżucia i nie będą miały takiej samej ilości soku, jak inne stopnie wysmażenia. Wnętrze mięsa raczej nie będzie ciepłe.

Ile smażyć stek surowy (blue)?

Stek należy obsmażyć z każdej strony przez minutę na dużym ogniu i odstawić przed podaniem.

Krwisty (rare)

Steki krwiste są przyrządzane w taki sposób, że są nadal krwiste w środku. Wewnętrzne krawędzie powinny być jasnobrązowe. Wewnątrz kolor będzie przechodził od różowego po czerwony w środku. Środek steku może być ledwo ciepły lub wciąż chłodny.

Ile czasu się po przyrządza?

Smaż stek na patelni przez trzy minuty z jednej strony i dwie z drugiej. Następnie odstaw stek na około pięć minut przed podaniem.

Średnio krwisty (medium rare)

Gdybyś zapytał profesjonalnego szefa kuchni, jak powinien być przyrządzony stek, w dziewięciu przypadkach na dziesięć odpowiedziałby ci, że powinien być średnio krwisty. Tego typu steki są czerwone tylko w środkowej części. Reszta powinna mieć różne odcienie różu, a zewnętrzne krawędzie powinny być przyrumienione.

Ile czasu go smażyć?

Stek powinien być średnio wysmażony na dużym ogniu przez cztery minuty z jednej strony i trzy z drugiej.

Średnio wysmażony (medium)

To najlepszy wybór dla osób o różnych gustach. Średnio wysmażone steki będą zazwyczaj solidnie przyrumienione na górze i na dole, ale nie na tyle, by smak „spalenizny” zdominował całą wołowinę. Stek nie powinien mieć czerwonych lub chłodnych części. W środku będzie różowy i ciepły.

Ile czasu przyrządzać stek średnio wysmażony?

Smaż go przez pięć minut z jednej strony i cztery minuty z drugiej.

Lekko wysmażony (medium well)

W tym steku w ogóle nie powinien się pojawiać krwisty kolor. Na samym środku steku może pojawić się delikatny różowy odcień, ale tylko tyle. Na zewnątrz stek powinien być bardzo dobrze zarumieniony, a wewnątrz miękki.

Ile czasu go piec?

Wystarczy sześć minut z każdej strony.

Dobrze wysmażony (well done)

to stek, który jest całkowicie wysmażony, bez różowego środka. Mięso jest w pełni ugotowane, często bardziej suche niż w przypadku innych stopni wysmażenia. Dobrze wysmażone steki są nieco twardsze do żucia niż steki przyrządzone na innych poziomach.

Dobrze wysmażone steki to jedyny poziom wysmażenia, którego nie trzeba przyrządzać w wysokiej temperaturze. Można poddać go niższej temperaturze  przez dłuższy czas. Unika się dzięki temu przypalenia i zapewnia, że smak steku nie zostanie naruszony.

Ile czasu przyrządza się ten stek?

Chociaż dobrze wysmażony stek można smażyć przez siedem do ośmiu minut z każdej strony, lepszym rozwiązaniem może być jego upieczenie. Piecz go przez osiem minut z każdej strony.